István Lovastanya

Az "István Lovastanya" a Bács-Kiskun megyei Kiskőrösön található. Erdőtelek irányában a város határa után, a kiskőrösi strand- és gyógyfürdőtől 200 méterre, mintegy 10 hektárnyi elkerített terület ad otthont a tanya "lakóinak".
 

A több mint 15 éve épült, nádfedeles és fából készült épületek a hagyományos tanyasi stílust idézik. A tanya a Kiskunsági Nemzeti Park - Tájvédelmi Körzetéhez tartozik, így elhelyezkedése és kialakítása is igazi ritkaság.

A tanyán szinte az összes őshonos állat megtalálható (kacsa, liba, pulyka, sertés, juh, birka, kutya, ló, stb.)

A megnövekedett kikapcsolódási és sportolási igények miatt évről-évre folyamatos fejlesztéseket hajtunk végre, amely a meglévő épületek felújításában, fejlesztésében és az állatállomány bővítésében nyilvánul meg.

Az állattartás 1992-től indult el a lovastanyán. Az első, ajándékba kapott lovat követte az évről-évre folyamatosan bővülő állatállomány. Mára, több, mint 40 háziállat és 20 ló tarkítja az állományt.

Az állatok szeretete, valamint a folyamatosan kilátogató vendégek és barátok kikapcsolódási és sportolási igénye alapján kezdtük meg a lovas-állomány fejlesztését. Célunk az állatok megszerettetése a gyerekekkel. Létrehoztuk "Lovaglással az Egészségért Kiskőrösi Lovas Egyesület"-ünket. Együttműködünk a városban található iskolákkal is, ahonnan folyamatosan érkeznek hozzánk a lovakat, és a lovagolást szertő gyerekek.

Mára a tanya minden évben számos vendég részére nyújtja fenti szolgáltatásait, valamint minden évben megszervezzük a hozzánk látogató gyerekek részére nyári lovas táborainkat.

Szervezett lovas táborok 2002 óta működnek.

A táborokat hétfőtől péntekig üzemeltetjük. A gyerekek részére min. napi 3 főétkezést biztosítunk. A 2 darab (fiú+lány) faházban 12-12 fő részére tudunk szállást biztosítani. A lovas oktatók, lovászlegények egy különálló épületben laknak.

A napi programok közé tartozik a lovas-oktatás, lovaglás, lovas-túra, terepkocsizás. Amennyiben az időjárás is engedi, naponta 15-30 km hosszúságú túrát teszünk, amelyre egy személyszállításra kialakított lovas kocsit és 6-8 lovat veszünk igénybe. A délután lehetőség van a lovak és az állatok etetésére, gondozására is. Esténként filmvetítéssel, karaoki-val,éjszakai túrákkal és egyéb programokkal (tábortűz, élőzene...) szórakoztatjuk a gyerekeket. Hetente 1-2 alkalommal ellátogatunk a Kiskőrösi strand- és gyógyfürdőbe, illetve a Soltvadkerti tóhoz. Lehetőséget adunk a mezőgazdasági munkák megismerésére (szénagyűjtés,betakarítás ...)

Táborainkban lehetőség nyílik íjászatra és légpuskával való lövésre is!

Elérhetőségek:

Kiskőrös, István Lovastanya

Erdőtelki úton a strand után

200 méterre, a bal oldalon!

Gmoser István

Tel: 70/3309-404

Weboldal: www.istvantanya.hu